istoric

Statiunea montana Muntele Mic este situata la poalele versantului sudic al Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m, in judetul Caras Severin.

Turismul pe Muntele Mic pare a fi început prin anii ’30 ai secolului trecut, când s-au construit aici câteva facilităţi de cazare, unele dintre ele existând şi azi , capacitatea de cazare depăsind 200 de locuri în perioada respectivă. În acelaşi deceniu se introduce electricitatea prin construirea unei mici centrală hidroelectrice , pentru a acoperi necesităţile staţiunii şi o conexiune la reţeaua telefonică. În anii ’40, Muntele Mic era considerată cea mai modernă staţiune montană a României.

În vara anului 1936 este inaugurat monumentul eroilor bănăţeni, Crucea de pe Muntele Mic. Monumentul, realizat din opt tulpini de brad donate de Comunitatea de Avere, avea o înălţime de 25 m şi era iluminat pe timp de noapte cu patru reflectoare. Crucea era vizibilă în nopţile senine din cupola Catedralei din Timişoara. În 2004 a fost amplasată pe Muntele Mic o nouă Cruce, cu structură din metal şi iluminată feeric în timpul nopţii, care înlocuieşte vechiul monument.

Dezvoltarea infrastructurii din zonă a continuat şi după război, când au fost date în folosinţă teleschiul (1962) şi telescaunul ce face legătura cu Valea Craiului (1976) şi s-au construit noi facilităţi hoteliere, cel mai important dintre acestea fiind hotelul Sebeş. Construit în 1988, hotelul dispune de aproximativ 300 de locuri de cazare. În prezent este închis circuitului turistic, nevoia de spaţii de cazare fiind acoperită de cabane şi pensiuni private.

Accesul in statiune se face pe soseaua DJ608A, care trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova. De la Borlova se ajunge la statia telescaunului din Valea Craiului (altitudine 773 m). Telescaunul, inaugurat in anul 1976, are o lungime de 3492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m, faciliteaza accesul pe Muntele Mic pe perioada de iarna. Vara accesul se face pe tronsonul de drum, reabilitat in anul 2006, Valea Craiului-Muntele Mic.

Inconjurata de munti, aer curat cu influente mediteraneene ale climei, privelisti unice, o flora si o fauna bogata, izvoare reci, este locul potrivit pentru a evada din existenta cotidiana a fiecaruia dintre noi.

Muntele Mic are ca scop : odihna, relaxarea, buna dispozitie, sporirea activitatii fizice.

Muntele Mic implica : cercetare, explorare, aventura, istorie, legende, rugaciune.

Iarna Muntele Mic este una din statiunile privilegiate din tara, deoarece zapada tine chiar si 180 de zile pe an. Temperaturile scazute inregistrate iarna fac posibila practicarea sporturilor de iarna din luna noiembrie pana in luna mai. Grosimea stratului de zapada are in medie 1 metru.

Partiile de schi au grade diferite de dificultate, instalatiile de cablu, nocturna, ospitalitatatea cabanierilor si peisajele incantatoare ofera turistilor o vacanta de neuitat.

Exista un plan de dezvoltare a domeniului schiabil Muntele Mic – Nedeia cu conexiuni catre Borlova si Poiana Marului , care speram ca va readuce Muntele Mic in topul statiunilor din Romania.